Ohjeita

Alle on koottu hieman ohjeita matkailuautoiluun liittyen.

Matkailuautolla ajaminen

Nykyaikaiset matkailuautot ovat ajoasentonsa ja hyvän näkyvyyden ansiosta miellyttäviä ajettavia ja ajaminen poikkeaa henkilöautoista lähinnä mittojen osalta.

Erityisesti alkovimallisessa autossa on syytä huomioida korkeus (tyypillisesti 320cm), koska auton yläosa ulottuu tuulilasin yläpuolelle. Oksia ja rakennusten räystäitä on siis syytä silmäillä.

 

Pisimmissä autoissa peräylityksen vuoksi jyrkästi käännyttäessä auton takakulma pyyhkäisee ulkokurvista noin 50cm etäisyydeltä. Tämä onkin syytä pitää mielessä erityisesti parkkipaikoilla ja muilla ahtailla alueilla. Perän pyyhkäisyetäisyyttä on hankala arvioida taustapeilistä, joten jos ahtaassa paikassa tuntuu epävarmalle, niin on hyvä pyytää joku katsomaan auton ulkopuolelle.

Henkilöautoa pidemmän akselivälin vuoksi myös kylki oikaisee käännöksissä enemmän, mutta tämä on hyvin nähtävissä suurista taustapeileistä.

Ajon aikana kaikkien matkustajien on oltava turvavöissä, joten asuintiloissa liikkuminen ei ole ajon aikana sallittua.

Leiriytyminen ja yöpyminen

Suomessa saa matkailuautossa yöpyä lähes missä tahansa, mutta leiriytyminen on sallittua vain erillisillä leirintäalueilla, tai maanomistajan luvalla. Yöpyminen on lyhytaikaiseksi oleskeluksi katsottavaa, joten konkreettisena erona näillä on, että yöpyessä ei avata auton markiisia, pystytetä auton läheisyyteen leiriä yms.

 

Alla on hieman käyty läpi majoittumisen eri vaihtoehtoja:

 

Leirintäalueilla löytyy pesu- ja saunamahdollisuudet ja niillä on tarjolla hyvin palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Suomen viralliset leirintäalueet löytyvät seuraavasta linkistä:

https://www.camping.fi/Etusivu

Koska matkailuautot ovat omavaraisia, niissä siis on itsenäinen lämmitys, jääkaappi, ruoanlaittomahdollisuudet ja WC sekä suihku, niin et ole sidottuna leirintäalueisiin.

Tästä syystä "puskaparkkeilu" onkin suosittua. Harrastajat ovat koonneet Suomesta ja maailmalta löytämiään mukavia paikkoja mobiilisovelluksiin, kotisivuille, sekä keskusteluryhmiin. Näitä kannattaa etsiä netin hakukoneilla, niin voi löytää tiensä kauniisiin paikkoihin, joihin ei muuten olisi eksynyt.

Keski-Euroopassa on tarjolla runsaasti edullisia matkaparkkeja ja joitakin on viime vuosina avattu myös Suomeen. Matkaparkeissa ei ole tarjolla kaikkia leirintäalueiden palveluita, mutta yleensä niissä on kuitenkin mahdollisuus WC:n ja harmaavesisäiliön tyhjennykseen ja raittiinveden täyttöön. Niihin on tyypillisesti vaivatonta ja nopeaa kurvata, koska sisään- tai uloskirjautumista ei tarvitse tehdä.

WC ja vesijärjestelmä

Kaikista autoista löytyy keittiön ja WC:n vesipiste, sekä suihku.

Puhdasvesisäiliö täytetään auton ulkopuolella olevasta täyttöaukosta vesiletkulla ja kyseisen säiliön tilavuus on yleensä hieman reilut sata litraa.

Matkailuautoissa on käytössä kasetti WC:t, joten niissä on irrallinen säiliö, jonka voi kotioloissa tyhjäntää vaikka omaan WC-pönttöön. Varsinaisia tyhjennyspaikkoja löytyy leirintäalueilta, matkaparkeista, sekä joiltakin huoltoasemilta.

Pesualtaiden, sekä suihkun jätevedet kerätään harmaavesisäiliöön.. Tämän tyhjennykseen on olemassa ajokaivoja samoissa paikoissa kuin WC-kasetin tyhjennykssen. Tyhjennettäessä auto ajetaan ajokaivon päälle ja avataan tyhjennysventtiili.

Jääkaappi

Jääkaappia voi käyttää kaasulla, verkkovirralla ja auton moottorin käydessä akkuvirralla. Nykyään lähes kaikissa jääkaapeissa on automaattitoiminto, jolloin kaappi automaattisesti valitsee käytettävän energialähteen.

Jääkaapin yhteydessä on pakastelokero, joten luonnonhelmassakan ei tarvitse jättää jäätelöitä nauttimatta.

Matkailuautolla ulkomaille

Matkailuautoillamme voit matkustaa seuraavissa maissa rajoituksetta ja ilman erillistä korvausta.

Muista kuitenkin ilmoittaa asiasta viimeistään autoa noutaessasi, niin se merkitään vuokrasopimukseen.

Seuraavissa maissa vakuutusehdot ovat yhtenevät Suomen kanssa:

Belgia, Espanja, Hollanti, Italia, Itävalta, Liechtenstein, Luxemburg, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Tanska.

Seuraavissa maissa vakuutusehdot ovat yhtenevät Suomen kanssa muuten, paitsi varkausvakuutuksen osalta, jossa omavastuu on 3000€:

Kroatia, Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Slovenia, Tsekki, Unkari ja Viro.

Edellä mainituissa maissa ei tarvita liikennevakuutuksen voimassaolon todistavaa vihreää korttia.

​​

Matkustaessasi autolautalla on lauttavarausta tehtäessä tiedettävä auton mitat ja ne löydät varausjärjestelmästä haluamasi auton lisätiedoista.

Varausta tehtäessä kysytään auton rekisteritunnusta, jos tämä ei ole tiedossa, voi sarakkeeseen syöttää esim. "XXX-123" ja oikean rekisteritunnuksen ehtii antamaan autolähtöselvityksessä.

Norjassa perittävät tietullit laskuttaa Euro Parking Collection-yritys. Ajoneuvon vuokraaja voi rekisteröityä ennakkoon heidän kotisivuillaan ja ilmoittaa vuokraamansa ajoneuvon, jolloin tietullimaksut tulevat suoraan hänelle. Jos ajoneuvon vuokraaja ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa ennakkoon, niin Euro Parking Collection laskuttaa tietullit vuokralleantajalta ja ne laskutetaan vuokraajalta lisättynä 20€ suuruisella toimistomaksulla.

Linkki EPC:n rekisteröintiin: https://www.epcplc.com/fi/register

 

Mm. Autoliiton sivuilta löytyy kattavasti ohjeita automatkailuun ulkomailla.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä...

Muistetaan nauttia tämän hienon matkustusmuodon tarjoamasta vapaudesta kanssaihmisiä ja luontoa kunnioittaen. :)

Yhteystiedot:

Espoo- Kemi - Kuopio- Kärsämäki- Pyhäntä - Tuusula

Asiakaspalvelu: 040 8278039 (klo 8-18)

Päivystys matkan aikana: 040 7182704

info@savoniacaravan.fi

Seuraa meitä:

  • Facebook Reflection

© 2020 Savonia caravan